Studietur til Amsterdam

Magistra Vitaes forårsstudietur går til Amsterdam og Rotterdam, hvor vi fra den 23. til 28. marts (påsken 2016) skal se på, hvordan Holland udviklede sig fra de habsburgske nederlande til Republikken af de Syv Forenede Nederlande.  

Vi skal beskæftige os med, hvordan én af Europas yngste nationer i 1600-tallet på meget kort tid bliver en europæisk stormagt - både i forhold til landets økonomiske og statslige udvikling, men også hvordan Holland var en drivkraft i koloniseringen af fjernøsten, og hvordan landet satte sit fingeraftryk på kunst og arkitektur i perioden.

Turens fokuspunkt vil være nation building. Hvordan blev landet organiseret? Hvordan styrede man den nye republik? Hvilke personligheder var centrale aktører? Hvordan opbyggede man en national identitet?

Vi skal bl.a. på byvandring rundt i det gamle Amsterdam og på Amsterdam Museum for at dykke ned i byens historie og DNA. Siger man hollandsk renæssance, så kommer man ikke uden om de store kunstnere som Rembrandt, Vermeer og Steen. Vi skal bl.a. dykke ned i deres historie og værker på Rijksmuseum, som nok huser verdens mest betydningsfulde samling af værker fra renæssancen, bl.a. det berømte 'Nattevagten’. Vi skal også dykke ned i Hollands kolonieventyr, som udfoldede sig rundt på hele kloden. Derfor har man i dag også en fantastisk samling af etnografiske genstande, som fortæller historien om de oprindelig folk, som hollænderne mødte på deres togter til fjerne egne. De er i dag samlet på Tropenmuseum, som er et af verdens største og vigtigste etnografiske museer. Amsterdams byudvikling er centreret om byens kanalsystem, hvilket vi selvfølgelig også skal se nærmere på. Vi skal derfor rundt på en kanalrundfart, og opleve byen, som mange af dens beboer ville have gjort det for 400 år siden.

I nutidens Holland spiller landets tid som koloniherre ikke en vigtig rolle for den hollandske nationalidentitet. Der er andre begivenheder og personer, som i dag udfylder en større rolle, når man forsøger at opbygge en fælles, national identitet. Det er bl.a. Anne Frank, som vi ser nærmere på, når vi besøger Anne Franks Hus.

Derover skal vi en tur til Rotterdam. Her skal vi se nærmere på Europas største havn og hvordan byen er opstået ved, at man byggede en dæmning i 1260’erne ved floden Rotte - deraf byens navn. Byen er inde i en rivende udvikling, som bl.a. har placeret den på Lonely Planets top-ti-liste over byer, som man skal besøge i 2016.

Studieturen tilbyder et afvekslende program med besøg på spændende seværdigheder, møde med faglige eksperter, udflugt til Rotterdam samt tid på egen hånd. De mange indtryk kan vendes på bedste vis over en god omgang hollandsk øl og ved aftenens fællesspisning, der selvfølgelig er frivillig.

Turen koster 2.400 kr. Det dækker overnatning med morgenmad på et hostel i det centrale Amsterdam og transport til og fra Rotterdam. Derudover er entreer inkluderet i prisen. Prisen for flybilletten er ikke inkluderet. Du skal altså selv købe en billet til og fra Amsterdam. Vi har valgt denne løsning, da det bringer prisen væsentlig ned i forhold til at købe gruppebilletter. Vi introducerer et begreb, som vi kalder rejsedage. Det betyder, at vi afsætter tid til, at du kan rejse derned d. 23. marts, hvor du selv kan finde en billig billet, og d. 28. marts, hvor vi rejser hjem, hvor du også selv kan finde en billig billet.

Depositum på 1.000 kr. skal indbetales til foreningens konto inden for to uger efter tilmelding og restbeløbet skal betales senest to måneder før afrejse.

Tilmelding skal ske individuelt af hver deltager pr. mail til mvalumne@gmail.com - bemærk at der er et begrænset antal pladser samt at tilmelding sker efter først-til-mølle-princippet.

Med rejseglade hilsener
Josephine Laursen og Jacob Thorek Jensen