Arrangementer

Du kan se vores aktuelle begivenheder på vores facebookside. Som medlem vil du få tilsendt vores program halvårligt. 

Eksempler på tidligere halvårsprogrammer

28. april 2016
Historisk Pubquiz
Spørgsmålssmed Hans Ewald Hansen vil igen lede slagets gang, og som altid vil alle spørgsmål tage udgangspunkt i historien.
Tid og sted: Café Helga, kl. 18.30

27. april 2016
Foredrag: Romerriget i den nye globalhistorie
Man siger ofte, at Europa er kendetegnet ved fraværet af et nyt stort universelt imperium efter Romerrigets fald. Alligevel har man tradition for at forstå Romerriget i lyset af den senere statsdannelsesproces i Europa. Sidste år fik Peter Fibiger Bang bevilget over 6 millioner kroner til sit forskningsprojekt ”Rome in the World History of Universal Empire”, der har til formål at sætte Romerrigets historie ind i et større globalt perspektiv ved at sammenligne med de eurasiske imperier. Når han gæster foreningen, vil han fortælle om projektets baggrund, udformning og ambitiøse mål, der sigter efter et ændret syn på verdenshistoriens form og en ny antikhistorie.
Tid og sted: Lokale 27.0.47 (KUA 1), kl. 17.00

23.-28. marts 2016
Studietur til Amsterdam
Forårets studietur går til Holland med fokus på, hvordan landet udviklede sig fra de habsburgske nederlande til Republikken af de Syv Forenede Nederlande. Læs mere.
Tid og sted: Holland, 23.-28. marts

17. marts 2016
Byvandring: I neonlysets skær
Når mørket sænker sig, bliver hovedstaden lyst op af sine mange neonreklamer og -skilte. Vi ved alle, hvor Irmahønen hører hjemme, men husker vi at lægge mærke til alle de andre spændende, sjove og stemningsskabende reklamer, der ses over hele byen? På denne aftenbyvandring går vi rundt på Vesterbro og får historierne om bydelens neonreklamer og de bygninger, de sidder på. Vores guide er historiker Stefan Outzen, forfatter til bogen ”Neon”.
Tid og sted: Halmtorvet, kl. 19.30

27. februar 2016
Generalforsamling
Foreningens ordinære generalforsamling. Læs mere.
Tid og sted: Café Helga, kl. 15.15

18. februar 2016
Foredrag og mini-byvandring: Guldhornstyven
Få historien om manden bag danmarkshistoriens mest kendte tyveri: Niels Heidenreich, der i 1802 stjal guldhornene fra Det kongelige Kunstkammer. Med udgangspunkt i sin bog ”Tyven” fortæller professor Ulrik Langen om Heidenreich og hans utrolige livsbane: født som degnesøn i Jylland, men med en stor begavelse inden for især matematik og teknik. Den kunne måske have ført ham langt til en embeds- eller universitetskarriere i enevældens Danmark, hvis hans kår havde været bedre, men i stedet blev han falskmønter og tyv i forsøget på at udfri sin mor af gæld.
Tid og sted: Rigsarkivet, kl. 16.30-ca. 18.00

1. december 2015
Byvandring: Sikken voldsom trængsel og alarm – jul i Indre By
Følg den historiske juls spor igennem indre by. Vi skal høre om oprindelsen bag flere af de kæreste danske juletraditioner og undervejs nyde lidt hjemmelavet julebag. Tag kæresten, dine store børn (fra ca. 10 år) og vennen med og kom godt fra start i julemåneden med en hyggelig vandring, der vil give jer julelys i øjnene.
Tid og sted: Trappen ved Hovedbygningen for Københavns Universitet (Frue Plads), kl. 16.30

24. november 2015
Historisk pubquiz
Traditionen tro byder vi dig og dine venner til klassisk pubquiz med historiske emner. Saml et hold på fire deltagere, betal 20 kr. pr. person, spids blyanten og vær klar til at quizze på historisk paratviden. Quizmaster er cand.mag. i historie og professionel spørgsmålssmed Hans Ewald Skov Hansen.
Tid og sted: Café Helga, kl. 18.00

4. november 2015
Rundvisning på Nationalmuseet: De Hvide Busser
Kom med når Overinspektør på Nationalmuseet, Mette Boritz, viser rundt i den nye særudstilling "De hvide busser",  der fortæller om redningsaktionen af tyske og norske fanger fra KZ-lejrene i 1945. På turen rundt i udstillingen vil Mette fortælle om arbejdet med at skabe udstillingen, om at få en bus ned igennem museets tag og hvilke tanker man har gjort sig i processen.
Tid og sted: Nationalmuseets forhal, kl. 16.00

20. oktober 2015
Amalienborg indefra – besøg i Christian 7.’s palæ
Et spændende og anderledes kig ind i Amalienborg. Steffen Løvkjær fra Kongernes Samling slår dørene op til Christian 7.’s palæ og fortæller os om dets historie og anvendelse. Herefter vil Ronny Andersen, kongelig våbenmaler i Ordenskapitlet og heraldiker ved Rigsarkivet, fortælle om sit arbejde i Ordenskapitlet, og lektor ved Saxo-instituttet, Jes Fabricius Møller, vil løbende bidrage med input om monarkiets rolle i dag. Gå ikke glip af dette enestående indblik i det danske kongehus. Der vil være et deltagergebyr på 50 kr. (OBS! Kun for medlemmer).
Tid og sted: Rytterstatuen af Frederik 5. på Amalienborg Slotsplads, kl. 16.30

24. september 2015
Foredrag: The King in the Car Park: Richard III as Our Contemporary
I 2012 fandt arkæologer et skelet under en parkeringsplads i Leicester. Skelettet blev siden identificeret som Richard 3., der døde under Slaget ved Bosworth Field i 1485, et afgørende slag i Rosekrigene. Opdagelsen af skelettet og dets storslåede genbegravelse tidligere i år har ført til utallige diskussioner af opfattelsen af de engelske konger i deres samtid og i nutiden. Vær med til en livlig diskussion om propaganda og pr-hysteri ved professor Charles Lock (EnGeRom), der har forsket i Shakespeares historiske skuespil, og den indflydelse hans (ofte lidet flatterende) portrætteringer af centrale aktører i den engelske middelalder har haft på efterfølgende generationer. OBS! Foredraget afholdes på engelsk.
Tid og sted: KUA (lokale oplyses senere), kl. 17.00-19.00

22. september 2015
Rundvisning: Københavns Universitets gamle bygninger
Har du været i hovedbygningen siden din immatrikulation? Hvis ikke, har du nu chancen for en rundvisning i ’Universitetsfirkanten’ på Frue Plads. Vi besøger alle de gamle bygninger i firkanten mellem Frue Plads, Nørregade, Krystalgade og Fiolstræde og kommer rundt om deres brug og kulturhistorie. Vores guide er cand.mag. i historie Christian Stenby. Du er velkommen til at medbringe din kæreste, ægtefælle eller en ven.
Tid og sted: Trappen ved Hovedbygningen for Københavns Universitet (Frue Plads), kl. 16.30-18.00

5. september 2015
Biograftur: Tavshedens Labyrint
Tavshedens Labyrint er en tysk film, der i dramaform bygger på 1960’ernes Auschwitz-processer. Vi indleder med et oplæg af Karl-Christian Lammers, der giver os historien bag processerne. Herefter ser vi filmen i Grand (du bestiller selv billet). Der er forbehold for, at Grand kan ændre spilletiden med en halv til en times forskel.
Tid og sted: Studenterhuset, mødelokalet Church Wing, kl. 15-ca. 18.30

23. juni 2015
Skt. Hans
Vi fortsætter traditionen og inviterer alle medlemmer, deres familie og venner til at fejre Skt. Hans med Magistra Vitae i Frederiksberg Have. Kom med til en hyggelig aften med fællessang, madpakker og bål. Foreningen byder som sædvanlig på et velkomstglas.
Tid og sted: Frederiksberg Have, kl. 17.30

23. maj 2015
Rundvisning på Holmen
Kom med marinehistoriker Søren Nørby, PhD-studerende ved Forsvarsakademiet på en tur rundt på flådens gamle hovedbase Holmen – hjemsted for den danske flåde og orlogsværftet fra 1690-1990. Ramme om dramatiske begivenheder i flådens historie: flådens sænkning 29/8 1943, Minekatastrofen 1951 og stedet, hvor den teknologiske udvikling bag flådens virke udfoldede sig.
Tid og sted: Holmen, kl. 14

16. april 2015
Historisk pubquiz
Der er ikke så meget at sige – alt er som det plejer til Historisk pubquiz. Saml et hold på fire deltagere, betal 20 kr. pr. person, spids blyanten og vær klar til at quizze på historisk paratviden. Imponer os med, hvad du ved, og bliv selv imponeret over, hvad alle andre ved.
Tid og sted: Café Helga, kl. 18.30

29. marts-7. april 2015
Studietur til Indien
På turen vil vi især dykke ned i historien om Indiens stormoguler og maharajaer, men også se hvordan inderne bruger historien til at opbygge national identitet i et land med over 1,2 mia. mennesker med forskellige kulturelle, socioøkonomiske og religiøse baggrunde. Lektor ved SAXO-instituttet, Søren Ivarsson, deltager som historiefaglig guide. Læs mere.
Tid og sted: Indien, 29. marts-7. april

19. marts 2015
Verdensarv på KUA - Besøg på Den Arnamagnæanske Samling
På KUA, i en lille bygning lidt for sig selv, gemmer der sig en samling europæiske håndskrifter, som for få år siden blev optaget på UNESCOs Memory of the World Register. Forskere og studerende fra hele verden flokkes til instituttet, hvor både Discovery Channel og Peter Jackson har nydt godt af deres ekspertise, mens interessen i Danmark er relativt lille.
Tid og sted: Den Arnamagnæanske Samling, KUA, kl. 16

28. februar 2015
Generalforsamling
Foreningens ordinære generalforsamling. Læs mere.
Tid og sted: Café Helga, kl. 16.15

11. februar 2015
Foredrag: "Udupi Hotels: Entrepreneurship, reform and revival"
Stig Toft Madsen fra Nordic Institute of Asian Studies ved KU vil med udgangspunkt i den indiske kæde Udupi Hotels, grundlagt i 1920'erne fortælle om interfacet mellem religion-politik-religion i Indien. Kæden er nemlig et eksempel på den stigende sekularisering og modernisering, som Indien har oplevet gennem de sidste hundrede år.
Tid og sted: Café Helga, kl. 17

13. november 2014
Historisk pubquiz
Der er ikke så meget at sige – alt er som det plejer til Historisk pubquiz. Saml et hold på fire deltagere, betal 20 kr. pr. person, spids blyanten og vær klar til at quizze på historisk paratviden. Imponer os med, hvad du ved, og bliv selv imponeret over, hvad alle andre ved. Quizmaster er som altid cand.mag. i historie og professionel spørgsmålssmed Hans Ewald Skov Hansen.
Tid og sted: Café Helga, Saxo-Instituttet, KUA, kl. 18.30

25. oktober 2014
Seminar: Hvornår var det nu, det var? Erindringskultur og historiske jubilæer
Hvorfor mindes vi historien gennem jubilæer? Er et jubilæum et mindested? Hvad er erindringskultur, og hvilken betydning har det for os, når vi højtideligholder tidligere begivenheder – lige fra krigsudbrud over kendte menneskers fødsels- og dødsår til nationsdannelser og kongers kroninger? Det er nogle af de spørgsmål, vi tager op på efterårsseminaret i oktober.
Tid og sted: KUA, kl. 13-17.30

9.-16. oktober 2014
Studietur: Island og Reykjavik – fra vikingerne til selvstændighed
Studieturen tager os med gennem Islands historie fra de første bosættelser over den tidlige middelalder og til de 500 år under dansk-norsk herredømme – og de smukke omgivelser i hvilke historien udspiller sig.
Tid og sted: Island, 9.-16. oktober

8. oktober 2014
Foredrag: Slaverne dansede og holdt sig lystige
I omegnen af 86.000 slaver blev sejlet over Atlanten i perioden 1625-1807 på danske skibe. Med udgangspunkt i sin nye bog, Slaverne dansede og holdt sig lystige, fortæller historiker Kåre Lauring om den danske slavehandel, slaverne og de søfolk, der fragtede dem fra Afrika til Vestindien.
Tid og sted: KUA, kl. 16.30

17. september 2014
Byvandring: Arkitekten C.F. Hansen og Københavns klassicisme
C.F. Hansen (1756-1845) er blandt Danmarks største arkitekter, hvis måske ikke ligefrem den største. Og for mange er Hansen ligefrem Københavns arkitekt. Det har sine gode grunde: To store brande i slutningen af 1700-tallet og bombardementet af København i 1807 åbnede for store genopbygningsopgaver i hovedstaden, og hér kom C.F. Hansen til at stå for nogle af de allervigtigste. I dag kan vi derfor i København glæde os over Vor Frue Kirke, Christiansborgs Slotskirke, Metropolitanskolen, Domhuset og flere andre værker af den strenge klassicist, der langt hen ad vejen kom til at præge tidens byggeri. Ved en overskuelig fodtur gennem byens centrum tager arkæolog ved Kulturstyrelsen, Thomas Roland, os med rundt til alle de vigtige C.F. Hansen-bygninger.
Tid og sted: Bispetorvet kl. 16

10. september 2014
Foredrag: Beatles og bandets betydning
I september får Beatlesfilmen A Hard Day's Night repremiere i de danske biografer i anledning af 50-året for filmens premiere. Magistra Vitae fortsætter årets jubilæumsfokus og har ganske unikt fået mulighed for at invitere på oplæg med Danmarks ukronede Beatles-ekspert: musikformidler Per Wium. I oplægget vil Wium bl.a. komme ind på Beatles' betydning for rocken, ligesom vi vil få fornøjelsen af at lytte til uddrag af de velkendte melodier.
Tid og sted: Universitetsfirkanten - Nørregade 10, opgang C, udvalgsværelse 3 på 1. sal kl. 17.30-18.30

23. juni 2014
Skt. Hans Aften
Vi fortsætter traditionen og inviterer alle medlemmer, deres familie og venner til at fejre Skt. Hans med Magistra Vitae i Frederiksberg Have. Kom med til en hyggelig aften med fællessang, madpakker og bål. Foreningen byder som sædvanlig på et velkomstglas.
Tid og sted: Frederiksberg Have, kl. 17.30-ca. 22.30

21. maj 2014
Byvandring: Østerbro i krigszonen, 1659, 1807 og 1864
Østerbro set fra krigsmarken – som svenskerne og englænderne så København. Vi følger den svenske hærs storm på Østerport i 1659 og bevæger os derefter gennem Østerbros kirkegårde for at finde minder og soldater fra 1864-krigen. Byvandringen slutter af ved Classens Have, hvor englænderne gjorde udfald i 1807. På kun to timer kommer vi dermed gennem tre krige fordelt over 200 års historie. Rundvisningen ledes af cand.mag. i historie Morten Lander Andersen.
Tid og sted: Kl. 19.00-21.00

13. maj-18. maj 2014
Studietur til Oslo
Forårets studietur går til Oslo i anledning af 200-året for opsplitningen af kongeriget Danmark-Norge. På turen vil lektor Jes Fabricius Møller fungere som historiefaglig guide. Læs mere.
Tid og sted: Oslo, 13.-18. maj

4. maj 2014
Parkvandring: Frederiksberg Have – fra barok enevælde til gryende liberalisme og romantik
Parkvandring i Frederiksberg Have under ledelse af Caspar Christiansen, arkivar ved Frederiksberg Stadsarkiv. Læs mere.
Tid og sted: Frederiksberg Have, kl. 14.00-16.00

23. april 2014
Historisk Pubquiz
Traditionen tro byder også foråret på en pubquiz. Saml et hold og vær med til at dyste på din historiske viden. Vi kommer som altid vidt omkring, så alle bliver udfordret på deres paratviden inden for historie.
Tid og sted: Café Helga (KUA2), kl. 19.00

5. marts 2014
Bogforedrag: Frederik 2. - Danmarks renæssancekonge
Frederik 2. kendes af de fleste som Tycho Brahes mæcen eller blot som Christian 4.’s far. I historiebøgerne skildres han oftest som en konge, der hellere brugte sin tid på jagt og druk end på regering. Denne opfattelse gør en ny biografi op med og viser i stedet en dygtig politiker og engageret regent. Hør museumsinspektør Poul Grinder-Hansen fortælle om sin biografi om Frederik 2., tankerne bag den, og hvorfor der er al mulig grund til at lære Danmarks mest succesfulde renæssancekonge bedre at kende. Bogen er blandt de nominerede til Årets Historiske Bog 2013.
Tid og sted: KUA (Lokale kommer senere), kl. 17.01

1. februar 2014
Generalforsamling og 5-årsfødselsdagsfest
Ordinær generalforsamling, hvor vi i anledningen af foreningens 5-årsfødselsdag vil byde på et glas champagne mv. Læs mere.
Tid og sted: Café Helga

11. november 2013
Historisk Pubquiz
Vi fortsætter succesen med vores historiske pubquizzer. Quizmaster og cand.mag. i historie Hans Ewald Skov Hansen vil igen guide os igennem flere runder af spørgsmål om historiske emner. Temaerne spænder vidt fra antikken og frem til i dag.
Tid og sted: Café Helga, KUA2, kl. 19.00

8. november 2013
Oplæg og museumsbesøg: Viking – den fjerne fortid og nutidig branding
Et spændende særarrangement med fokus på vikingetiden og dens identitetsskabende funktioner. Projektledere fra kulturprojektet "Da Danmark blev til – fra vikingekonger til valdemarer" holder oplæg om, hvordan vikingetiden kan bruges i turistøjemed og som international branding af en region i Danmark. Herefter vil vi besøge Nationalmuseets høj roste særudstilling Viking og bl.a. se verdens længste vikingeskib: Ægir.
Tid og sted: 15.00-17.00. Mødested: Københavns Universitet, Nørregade 10, udvalgsværelse 3 (indgang ved porten, herefter opgang C i Kommunitetsbygningen)

31. oktober 2013
Foredrag: Hvorfor er Putin ikke KUN en djævel?
Når det handler om Rusland, er Vestens politikere og medier enige om én ting: Præsident Putin er en djævel, og russerne vil være bedre undt uden ham. Men hvorfor mener russerne ikke det samme? Rigtig mange russere ser i stedet Putin som den mand, der har fået landet på rette kurs efter 1990’erne, hvor vestens darling Boris Jeltsin kørte landets økonomi i sænk. Historiker og tidligere Ruslandskorrespondent for DR, Jens Jørgen Nielsen, vil med udgangspunkt i sin nye debatbog: ’På egne præmisser – Putin og det nye Rusland’ (udkommer i slutningen af august 2013) give et mere nuanceret billede af både Putin, russerne og Rusland. Bogen bag foredraget vil kunne købes til reduceret pris på dagen.
Tid og sted: lok. 15A.0.13, KUA, kl. 16.30-18.00

12. oktober-17. oktober 2013
Studietur: Rhinlandet og dets romerske arv
Studietur til Worms, Trier og Mainz. Læs mere.
Tid og sted: Tyskland, efterårsferien.

6. oktober 2013
Byvandring: Kolonialismens København
København var tidligere hovedstad i et lille, men vidtrækkende koloni- og handelsimperium. Turen vil fokusere på, hvordan dette lille imperium blev til, hvordan det udviklede sig, hvordan kolonialismen og handlen påvirkede både hovedstaden og kolonierne, samt hvordan vi i Danmark opfattede og opfatter andre mennesker og kulturer. På turen vil vi komme indenfor i et af de gamle pakhuse og – som en lille bonus – få lov at smage en grønlandsk specialitet. Guide er Stig Søndergaard Rasmussen, cand.mag. i historie og BA i eskimologi og arktiske studier.
Tid og sted: Kl. 14. Mødested oplyses senere

4. september 2013
Golden Days bag facaden
Kom med bag facaden i et unikt besøg hos Golden Days og hør, hvordan de planlægger de årlige historiefestivaler. Sekretariatsleder Ulla Tofte fortæller om både festivalarbejdet på et strategisk plan og om det konkrete arbejde med dette års festival om filosofi i anledning af 200-året for Søren Kierkegaards fødsel.
Tid og sted: 16.30-18.00, Golden Days' sekretariat

23. juni 2013
Sankt Hans Aften
Tag kæreste, ægtefælle og børn under armen og kom med til vores efterhånden traditionsrige Skt. Hans-arrangement. Aftens formål er at møde andre historikere i sociale rammer og at fejre en af Danmarks gamle traditioner, hvor vi på brutal vis afbrænder hekse og trolde.
Tid og sted: Kl. 17.30, Frederiksberg Have (arrangement ændres til en indendørslokation i tilfælde af regn)

13. maj 2013
Historisk pubquiz
Saml et hold af fire MV-medlemmer og kom med til en klassisk pubquiz, hvor alle spørgsmål handler om historie på denne årsdag for Slaget på Reden. Vi anbefaler, at man tilmelder sig som hold og ikke som enkeltperson.
Tid og sted: Café Helgas (KUA2), kl. 19.00

2. maj 2013
Fyraftenarrangement: Arbejdernes Landsbank
Kom med til et anderledes bankbesøg med en rundvisning i Arbejdernes Landsbanks hovedkvarter på Vesterbrogade. Vi skal bl.a. se de gamle direktionskontorer – også kendt som Palle Froms kontor fra Krøniken – kigge indenfor i boksen og se og høre anekdoter om nogle af de særprægede genstande, som banken har i kraft af sin historiske tilknytning til arbejderbevægelsen – herunder et Jens Olsen-verdensur med et broget historie fra 1. Verdenskrig. Arrangementet sluttes af med en sandwich og lidt at drikke i bankens lokaler.
Tid og sted: Kl. 16.15-17.45, Arbejdernes Landsbank, Vesterbrogade 5, København V

26. april-4. maj 2013
Studietur til Skt. Petersborg
9 dage i Skt. Petersborg med Histories nye professor, Ulrik Langen, som guide. Byen bliver gennemsøgt på kryds og tværs, og vi bevæger os gennem både byen, Ruslands og Europas historie fra 1700-tallet og frem til i dag.
Tid og sted: Skt. Petersborg 26. april-4. maj

20. april 2013
Hvordan bruger vi historien? (seminar i samarbejde med Historisk Fagråd)
Seminaret fokuserer på, hvordan historien er blevet brugt gennem tiden. Hør bl.a. om, hvordan historie er blevet fremstillet og brugt i historiske film, tegneserier, museumsudstillinger, historiske romaner osv.
Tid og sted: Kl. 10-16, lok. 23.0.49, Nye KUA.

11. marts 2013
Foredrag: JFK - skabelsen af en myte
Regin Schmidt fortæller om John F. Kennedy, den ikoniske præsident, der blev skudt for præcis 50 år siden i år. Regin fortæller hele historien om John F. Kennedy - hans fantastiske politiske karriere, og den samtidige og efterfølgende mytedannelse. Regin udgav i 2012 bogen Den perfekte præsident om John F. Kennedy. Læs mere.
Tid og sted: Nye KUA, lok. 24.4.01, kl. 16.00

23. februar 2013
Generalforsamling
Foreningens ordinære generalforsamling. Læs mere Læs mere.
Tid og sted: Gamle KUA, lok. 15.1.32 kl. 15.01

7. februar 2013
Foredrag og rundvisning: Pestens København
Karl-Erik Frandsen fortæller om pestens hærgen i hovedstaden i bl.a. 1654 og 1711. Det kommer til at handle om epidemiernes mønstre, om de mange ubesvarede spørgsmål i pestforskningen, om smittefare, om hvorfor nogle slet ikke blev ramt og meget mere. Arrangementet er delt i to: første del er et foredrag på universitetet (i indre by) og anden del er en byvandring rundt i København, hvor vi ser efter spøgelserne på de gamle pestkirkegårde i Fiolstræde og Gothersgade.
Tid og sted: Københavns Universitet, udvalgsværelse 3, kl. 16.30-18.30 - NB! Alle pladser er optaget

4. december 2012
Foredrag: Hvor er Kina på vej hen?
Kina stormer frem på den politiske og økonomiske verdensscene. Og mange fremtidsscenarier ser Kina som verdens eneste supermagt. Men hvad er Kina egentlig i dag? Magistra Vitae inviterer til et foredrag om det moderne Kina, hvor kommunisme og kapitalisme fungerer side om side, og hvor landet dag for dag øger sin indflydelse i resten af verden. Foredragsholder er Kina-ekspert Leif Littrup. Han vil fokusere på Kinas moderne historie og fortælle lidt om, hvordan kineserne selv ser på nutiden samt forsøge at sætte begivenheder i sammenhæng og måske gisne lidt om fremtiden.
Tid og sted: Kl. 16, KUA lok. 21.0.19

31. oktober-4. november
Studietur til Bruxelles
Studietur til Belgiens hovedstad. Turen finder sted fra onsdag d. 31. oktober til søndag d. 4. november. Studieturen henvender sig til færdiguddannede og studerende, der interesserer sig for magt - både som økonomisk kraftcentrum i renæssancen samt som politisk højborg efter 1945 i forhold til EU og NATO.
Tid og sted: Bruxelles

23. oktober 2012
Mentee-eftermiddag
Ønsker du en mentor? Så kom til vores mentee-eftermiddag, hvor du kan høre mere om foreningens mentorordning, hvordan du kan blive en del af den, samt hvad der forventes af dig som mentee, og hvad du kan forvente af din mentor. Arrangementet er for både nuværende og kommende mentees. Her vil være oplæg om forventningsafstemning, mentorskabets formalia, forslag til handlingsplan med mere.

Tid og sted: KUA (lokale følger...), kl. 16.01

8. oktober 2012
Historisk Pubquiz
Vi gentager forårets succes og holder endnu en pubquiz i Finderup Lade. Quizzen har kun spørgsmål om historie, så dan et firmandshold af ligesindede og duk op til en dyst på alverdens historiske fakta.
Tid og sted: Finderup Lade, KUA, kl. 19.00

27. september 2012
Omvisning på Post- og Telemuseet
Rundvisningen byder på tur i både museets helt nyåbnede udstilling om især telekommunikation gennem tiderne (lige fra den første telefon til den nyeste bredbåndforbindelse) og postafdelingen. Rundvisningen foregår bl.a. ved overinspektør Erik Jensen, der arbejdet på museet i hen ved 40 år, der derfor også kan give os alle røverhistorierne og anekdoterne.
Tid og sted: Post- og Telemuseet kl. 16.00

23. juni 2012
Skt. Hans aften
Vi fortsætter traditionen og inviterer igen til Skt. Hans aften med foreningen. Du er velkommen til at medbringe venner, kærester, forældre, søskende, ægtefæller og børn. Vi sørger for velkomstdrink og sanghæfter. Du medbringer mad og drikkevarer til eget brug. Så har du lyst til at højtideligholde fordums hekseafbrændinger sammen med andre historikere, så er dette arrangementet for dig.
Tid og sted: Islands Brygge kl. 17.30

22. maj 2012
Omvisning på Arbejdermuseet
I forbindelse med Arbejdermuseets særudstilling "Et råb fra muren – 100 års politiske plakater" har museumsinspektør Margit Larsen indviliget i at give os en omvisning. Margit har selv været en af hovedkræfterne bag udstillingen, og der vil derfor, foruden omvisning i udstillingen, også blive mulighed for at få et indblik i, hvordan plakaterne er udvalgt.
Tid og sted: Kl. 16.45 foran Arbejdermuseet

24. april 2012
Foredrag om Syrien
Syrien har det seneste års tid været skueplads for en række store uroligheder. Lektor Bjørn Meidell, der bl.a. har skrevet bogen Frygt og fryd i Damaskus (2010), fortæller om de historiske og politiske baggrunde for den aktuelle situation.
Tid og sted: Kl. 17, KUA (lok. 16.1.20)

19. april 2012
Historisk pubquiz
Alle ved, at historikere altid vælger at hoppe hen på de gule felter, når der spilles Trivial Pursuit. Ligeledes er der altid voldelig swap-kamp om historie-brikken, når der spilles Bezzerwizzer. Derfor har vi nu lavet en klassisk pubquiz udelukkende med historiske spørgsmål. Til at udfylde rollen som quizmaster har vi har allieret os med Hans Ewald Skov Hansen, der er kendt som spørgsmålssmed til ’Hvem vil være millionær?’
Tid og sted: Finderup Lade kl. 19

12. april 2012
Netværksarrangement: Vejen til drømmejobbet
Kom og hør en flok kandidater i historie fortælle om, hvordan de er havnet i det job, de er, og hvad de gjorde som studerende for at forbedre deres jobchancer efter endt studie. Du vil bl.a. høre, at vores uddannelse giver en lang række kompetencer, der kvalificerer os til både de brede, de snævre og de måske lidt sære job.
Tid og sted: Oplyses senere

9. april 2012
En Kongelig Affære
Vi besøger Rigsarkivets nye udstilling om Struensee og får en rundvisning v/ arkivar og historiker Anders Dalsager, der blandt andet kan vise Caroline Mathildes frække undertøj frem. Herefter tager vi i Imperial for at se den nye og meget omtalte danske storfilm, om Struensee og hans forhold til dronning Caroline Mathilde.
Tid og sted: Rigsarkivet kl. 16.50

24. marts-1. april 2012
Studietur til Istanbul
Studietur til Tyrkiets største by med lektor Mogens Pelt som guide. Læs mere.
Tid og sted: Istanbul

6. marts 2012
Forelæsning ved Mogens Pelt
"Det osmanniske rige og Tyrkiet set gennem Istanbul"
I forbindelse med forårets studietur til Istanbul afholder lektor Mogens Pelt en forelæsning med titlen ’Det osmanniske rige og Tyrkiet set gennem Istanbul’. Forelæsningen er åben for alle interesserede – også selvom man ikke deltager i studieturen.
Tid og sted: 16.30-17.30, KUA (lok. 27.1.47)

28. februar 2012
Bundet på mund og hånd – censuren under besættelsen
Censur og selvcensur havde kronede dage i de danske medier under besættelsen. Det viser en helt ny udstilling på Rigsarkivet, der bl.a. præsenterer ikke tidligere offentliggjorte arkivalier. Arkivar og historiker Anders Dalsager, der har været med til at lave udstillingen, vil vise os rundt og fortælle om tankerne bag.
Tid og sted: Rigsarkivet (indgang fra Bibliotekshaven) kl. 16.00-18.00

10. februar 2012
Rundvisning i udstillingen ”Den fjerne krig – dansk soldat i Afghanistan”
Tøjhusmuseet åbnede den 2. september en særudstilling om Afghanistan. For første gang har alle mulighed for at træde ind i soldaterlejrene i ørkenen og mærke stemningen hos en dansk kampgruppe. Vi bliver vistrundt af Signe Lund, der har skabt den nye udstilling. Hun vil fortælle os om udstillingen, tankerne bag udstillingen og arbejdet med at udarbejde den.
Tid og sted: Tøjhusmuseet kl. 15.01

28. januar 2012
Generalforsamling
Foreningens ordinære generalforsamling. Læs mere.
Tid og sted: Gamle KUA, lok. 15.1.32 kl. 15.01

1. december-5. december 2011
Besøg på University of Cambridge
Helt ekstraordinært har Magistra Vitae fået muligheden for at invitere indenfor på et af verdens fineste og mest prestigefyldte universiteter, når vi tager til universitetet i Cambridge. Læs mere .
Tid og sted: University of Cambridge

21. november 2011
Foredrag ved Sebastian Olden-Jørgensen
"Stormen på København 1659 og andre erindringssteder"
Vi er omgivet af erindringssteder, altså ’steder’ hvor den kollektive erindring krystalliserer sig, gerne i temmelig politiseret form: fra Auschwitz til Dybbøl og Vedersø Præstegård! Stormen på København 1659 er ikke det største og mest kendte erindringssted, men det har en 350 år lang historie, der er spændende i sig selv og eksemplarisk viser, hvad begrebet ’erindringssted’ kan bruges til. Til arrangementet kan Olden-Jørgensens nye bog Stormen på København 1659 købes til særpris 150 kr. (normalpris er 200 kr.).
Tid og sted: 17.01-18.30, KUA (lok. 27.0.47)

9. november 2011
Besøg i Kulturarvsstyrelsen
Hvad foregår der egentlig i Kulturarvsstyrelsen? Hvad arbejder man med derinde, hvad bestemmer man, hvordan formidler man kulturarven og hvordan arbejder styrelsen sammen med de danske museer? Få svar på dette og meget mere, når vi besøger Kulturarvsstyrelsen og får en introduktion og en rundvisning ved en af medarbejderne.
Tid og sted: H.C. Andersens Boulevard 2, kl. 16.30.

1. november 2011
Netværksaften
Traditionen tro allierer vi os med nogle dygtige historikere med meget forskellige arbejdspladser. Du har dermed mulighed for at høre nogle spændende oplæg om, hvad en historiker kan lave efter endt uddannelse, hvordan jobbet kom i hus og blive bekræftet i, at vores uddannelse er bred, og at vores kompetencer kan bruges mange forskellige steder.
Tid og sted: 17.01, KUA (lok. 16.1.14)

29. oktober 2011
Halvdagsseminar: Hvordan formidles historien?
Hvor mange medier kan en historiker formidle sin viden igennem – og er de alle lige stuerene? Hvad er god formidling? Må man hugge en hæl og klippe en tå for at nå ud til en bredere målgruppe? Læs mere.
Tid og sted: 10.01-15.00, KUA (lok. 15.1.30A)

15. oktober-21. oktober 2011
Studietur til Dresden (NB! Kun ventelistepladser tilbage)
Turens overordnede tema er kulturarv, men man kan rettelig spørge, hvad Dresdens kulturarv egentlig er eller præges mest af? Er det den kollektive erindring i forhold til Anden Verdenskrig, er det kurfürsternes indflydelse på Dresden som kulturcentrum eller DDR’s påvirkning af den by, der tidligere var kendt som Elbens Venedig? Karl Christian Lammers tager med på turen som historiefaglig guide, og det bliver en tur med et højt fagligt indhold, men også med plads til socialt samvær.
Tid og sted: Dresden, uge 42

1. september 2011
Udflugt og rundvisning på Trekroner Søfort
Historien om Trekroner Søfort er en historie om dansk forsvars/udenrigspolitik og ineffektivitet. En historie om uenigheder og ingeniørarbejde. Men det er også en historie om et af de største søslag Danmark har deltaget i, nemlig slaget på Reden den 2. april 1801. På omvisningen vil det blive diskuteret, hvorfor det tog så lang tid at få færdigbygget et fort, hvis formål var at beskytte indsejlingen til København. Vi vil også komme ind på Trekroners indsats under slaget på Reden, samt fortets anvendelse efter Danmark mistede sin flåde i 1807.
Tid og sted: 16.00-18.30, mødested ved vandbussen i Nyhavn

27. august 2011
Dagsudflugt til Helsingør: Kulturværft, Kloster, Købmænd og Kringelkroge
Helsingør er verdensberømt takket være Shakespeare, der lod sit bloddryppende stykke Hamlet finde sted på renæssanceslottet Kronborg. Som Sjællands tredjestørste by og med en unik placering ved Øresunds smalleste sted, kan Helsingør dog byde på andet end Kronborg, og da byen har været forskånet for store brande, kan dets rige historie ses afspejlet overalt i dens arkitektur. Magistra Vitaes dagsudflugt til Helsingør vil byde på en udvalgt række attraktioner, der tilsammen tegner et billede af Helsingørs spændende historie.
Tid og sted: Oplyses senere

24. august 2011
Mentee-eftermiddag
Vil du gerne have en mentor? Så kom og hør, hvordan det kan lade sig gøre at blive en del af Magistra Vitaes mentornetværk, hvad der forventes af dig som mentee og hvad du kan forvente af din mentor. Arrangementet er for både nuværende og kommende mentees.
Tid og sted: 16.30-18.00, KUA (lok. 17.1.20)

23. juni 2011
Sankt Hans Aften
Igen i år afholder vi en traditionel dansk Skt. Hans Aften.
Tid og sted: 16.01 ved Hovedindgangen til Frederiksberg Have.

18. maj 2011
Byvandring i Grundvigs København
Jes Fabricius-Møller guider rundt i det København, hvor Grundtvig havde sin daglige gang. Grundtvigianismen har haft sin væsentligste betydning uden for byerne, men Grundtvig var selv om noget københavner. Han var født på Sydsjælland, men tilbragte langt størstedelen af sine knap 90 leveår i hovedstaden. Nutidens København byder på få, men prægnante eksempler på grundtvigsk præg. Byvandringen vil tage udgangspunkt i nogle af de kendte grundtvigske lokaliteter og sætter Grundtvig og grundtvigianismen ind i sin historiske og topografiske kontekst.
Tid og sted: Kl. 16.30-18.00. Mødested ved Vartov.

10. maj 2011
Netværksaften
Bliv inspireret og få nye input til, hvad uddannelsen som historiker kan bruges til. 3-4 oplægsholdere fortæller om deres vej ud på arbejdsmarkedet, og hvordan de bruger deres uddannelse i deres nuværende job.
Tid og sted: Gamle KUA, lok. 16.1.14 kl. 17.01

21. april-1. maj 2011
Studietur til Washington
Turen går til den amerikanske hovedstad med lektor Regin Schmidt. Temaet er amerikansk selvforståelse og nationalisme.
Tid og sted: Washington

7. april 2011
Netværksmøde
Bogdebat: Dommedag Als af Tom Buk-Swienty. Læs mere.
Tid og sted: 19.30, Cafe Retros stillerum, Knabrostræde 26, 1210 København K.

1. april 2011
Rundvisning på Københavns Bymuseum
Guidet rundvisning på udstillingen "At blive københavner". Jacob Parby, museumsinspektør på Københavns Museum, viser rundt på udstillingen ’At blive københavner’, som han også står bag. Udstillingen fortæller om indvandrere i København – om provinsboere, bønder, gæstearbejdere og flygtninge på jagt efter job, rigdom.
Tid og sted: Københavns Bymuseum kl. 15.01

25. marts 2011
Fredagscafé
Vi låner Finderup Lade, de historiestuderendes café, som en reklame for foreningen. Forhåbentlig får vi ’kapret’ nye medlemmer denne aften, men selvom du allerede er medlem af foreningen, er du også meget velkommen til at se forbi Laden til en øl eller en kop kaffe og en snak med bestyrelsen og alle de andre historikere.
Tid og sted: Finderup Lade kl. 15.

9. marts 2011
At lave et nyt museum – i det gamle
Handels- og Søfartsmuseet i Helsingør er ved at få bygget nye lokaler. I samme omgang bliver museets udstillinger gentænkt og nyopsat til åbningen i 2012. Museumsinspektør Benjamin Asmussen fortæller om arbejdet og overvejelser. Et foredrag om museumsverdenen, museologi og søfarts- og flådehistorie.
Tid og sted: Gamle KUA, lok. 16.1.14 kl. 17.01

10. februar 2011
Foredrag ved oversætterne af Velleius Paterculus' "En kortfattet romersk historie"
Sebastian Persson og Thomas Eske Rasmussen fortæller om deres nyoversættelse af den romerske universalhistoriker Velleius Paterculus, som er den første oversættelse til dansk siden A.W. Brorsons oversættelse fra 1804. Læs mere.
Tid og sted: Kl. 17.00-18.00 i Pavillon 8 (Gamle KUA).

3. februar 2011
Netværksmøde
Tema: Duer arkæologer til noget? Etnologi, er det ikke sådan noget pophistorie? Hvor tværfaglige er vi - og vil vi være - som historikere? Læs mere.
Tid og sted: 19.30-20.00, Cafe Retros stillerum, Knabrostræde 26, 1210 København K.

29. januar 2011
Generalforsamling
Tid og sted: Ved Finderup Lade fra kl. 15.00.

11. december 2010
Julemarked i Helsingør
Rundtur i byen og besøg på Kronborg. Mere info følger.
Tid og sted: Oplyses senere.

2. december 2010
Netværksmøde
Tema: Bogdebat ud fra Hundemordet i Vimmelskaftet af Peter Henningsen og Ulrik Langen. Læs mere.
Tid og sted: Café Retro, Knabrostræde 26, 1210 Kbh K.

27. november 2010
Dobbeltrundvisning på Arbejdermuseet og Klunkehjemmet
En tur tilbage i en arbejder- og borgerskabsfamilies hjem. Få indblik i, hvordan det var at leve i København i slutningen af 1800-tallet - både for rig og fattig.
Tid og sted: Kl. 13.30 ved Arbejdermuseet.

10. november 2010
Netværksaften
Kom og hør færdige historikere fortælle om deres job, hvordan de fik det, og hvordan de bruger deres uddannelse i arbejdet. Oplæg ved Margit Bech Larsen (Arbejdermuseet), Kathrine Richter (den australske ambassade) og Anders Larsen (Danish Institute for Study Abroad).
Tid og sted: Kl. 17.01 i lokale 16.1.31 (Gamle KUA).

30. oktober 2010
Rundvisning på Frederiksborg Slot
Student på Frederiksborg Slot og kommunikationsansvarlig Kristine Bjerno vil vise rundt på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.
Det bliver en alternativ tur rundt i Frederiksborg Slots permanente udstilling, hvor der i stedet for den kronologiske danmarkshistorie (som vi hører så tit) fokuseres på mærkelige genstande og skrøner og historier tilknyttet slottet.
Tid og sted: Frederiksborg Slot (Hillerød) kl. 12.

18. oktober-24. oktober 2010

Studietur til York og Nordengland
Oplev det oprindelige England med base i vikingernes hovedsæde, York, hvorfra vi vil bese sporene efter landets omskiftelige historie. Turen har underviserdeltagelse ved professor Niels Lund, der er ekspert i vikingetiden og det angelsaksiske England. Læs mere.
Tid og sted: York

14. oktober 2010 (NB! Ny dato!)
Netværksmøde
Tema: Historie som formidling. Læs mere.
Tid og sted: Café Retro, Knabrostræde 26, 1210 Kbh K.

15. september 2010
Byvandring: Christianshavn før 1850
Karl-Erik Frandsen, vores ypperste Københavnsekspert, viser rundt på Christianshavn. Læs mere.
Tid og sted: Vi mødes 16.01 foran Christianskirken ved den vestlige ende af Strandgade.

23. juni 2010
Sankt Hans Aften
Igen i år holder vi en traditionel dansk Skt. Hans Aften.
Tid og sted: Frederiksberg Runddel kl. 18.

13. juni 2010
Omvisning på Brede Værk
Få fortalt historien om Brede Værk på en rundtur, hvor både museets  udstillinger og fabriksbygningerne udendørs bliver inddraget. Mølleåens vandkraft har helt tilbage til middelalderen været anvendt til masseproduktion mel, kobbertøj, jernvarer, krudt og klæde.
Efter omvisningen vil der være mulighed for at se Brede værk, inden vi finder en grøn plet og indtager vores medbragte mad. Herefter vil der være mulighed for at besøge det nærliggende Frilandsmuseum, hvor vi evt. kan se nærmere på det nyeste tiltag, andelsbyen.
Prisen er 35 kroner.
Tid og sted: Brede (I.C. Modewegsvej) kl. 10.01 

19. maj 2010:
Cykeltur i elektricitetens København
Sidste år havde vi stor opbakning med en cykelbyvandring rundt i besættelsestidens København. Nu forsøger vi så at gentage succesen - men med et nyt emne: København og den første elektricitet.
Har du lyst til høre mere om, hvordan elektriciteten kom til København, om både kommunens og private borgeres initiativer med at bringe lys til københavnerne, om galgelygtepælene på Kgs. Nytorv, lysreklamer på Rådhuspladsen og lysfester i Tivoli og Scala? Så find cyklen frem og kom med på turen.
Vi begynder på Østerbro, bevæger os gennem Indre By og slutter af ved Tivoli.
De, der har lyst, kan efterfølgende tage med videre på en af Vesterbros mange caféer til en bid aftensmad, en kop kaffe eller en øl.

Tid og sted: København 17.00-18.30 (Mødested: Østerbro) 

10. maj 2010:
Foredragsaften med færdige historikere
En række færdiguddannede historikere kommer forbi for at fortælle, hvordan man kan bruge sin faglighed på arbejdsmarkedet.
Tid og sted: Kl. 17.00 i lokale 17.1.26 (Gamle KUA) 

29. april-2. maj 2010:
Studietur
Turen går til Grænselandet og har underviserdeltagelse ved lektor Karl Christian Lammers og fagligheden er i højsædet med et program, der fokuserer på 3årskrigen, 1864 og 1920. Programmet inkluderer indtil videre besøg på Dybbøl Banke, Dybbøl Mølle, Sønderborg Slot, Dannevirke, det danske A. P. Møller gymnasium i Slesvig, Gottorp Slot, Genforenings- og Grænsemuseet i Christiansfeld m.m. Indkvartering foregår centralt i Sønderborg by på vandrehjem i gruppeværelser, men indkvartering kan arrangeres privat.
Tid og sted: Grænselandet

18. april 2010:
Rundvisning på Emil Nolde-udstilling på Ordrupgaard
Maleren Emil Nolde var tysk-dansk og voksede op i Sønderjylland, mens området var tysk. Han er verdenskendt for sine ekspressionistiske malerier, og i udstillingen er fokus lagt på Noldes forhold til Danmark. Rundvisningen tager ca. en time, så for dem, der har lyst, er der bagefter mulighed for at spise frokost på Ordrupgaard eller i omegnen. Vi arrangerer fælles tog-/bustur fra København til Ordrupgaard (mødetidspunkt for dette får du efter tilmelding).
Tid og sted: Ordrupgaard kl. 13.15.

30. januar 2010:
Generalforsamling
Tid og sted: Finderup Lade & aud. 15.1.30A kl. 15.01

17. november 2009:
Oplægsdag
En række nuværende og tidligere historiestuderende vil komme og fortælle om deres BA-projekter og specialer.
Tid og sted: Kl. 17.00-19.00 i lok. 16.1.21 (Gamle KUA)

1. oktober-5. oktober 2009:
Studietur
Turen går til Berlin og har underviserdeltagelse ved lektor Palle Roslyng-Jensen. Studieturens generelletema er således "Berlin og den kolde krig", men har derudover særligt fokus på den kolde krigs overgangsfaser fra henholdsvis den 2. verdenskrig og ved genforeningen. I forlængelse heraf er studieturen placeret, så vi er i Berlin på selve genforeningsdagen d. 3. oktober.
Tid og sted: Berlin

12. september 2009:
Ekskursion til Roskilde
Vi tager på en spændende dagsudflugt til én af landets ældste byer, hvor vi bl.a. vil komme forbi Domkirken og få en særomvisning i Roskilde Kloster. På denne besøges Riddersalen, Den Røde Stue, Brahe-stuen og Klosterkirken og berettes om Sortebrødre, klosterliv, adelige jomfruer og det nutidige Roskilde Kloster. Endelig sluttes dagen af på Vikingeskibsmuseet og tilhørende museumsø. 
Der må påregnes udgifter til transport til byen samt entreudgifter (omkring 130 kr. for alle 3 besøg, hvis man deltager i hele dagens program). 
Tid og sted: Kl. 10.00 i Roskilde

23. juni 2009:
Sankt Hans Aften
Foreningen afholder i år et traditionelt dansk Sankt Hans -arrangement på Amager Strandpark med bål osv. Du skal selv medbringe tæppe, madpakke og drikkevare. Til gengæld sørger vi for sange til alle og en lille aperitif.
Tid og sted: Kl. 18.00 ved Amager Standpark (Strandstation 3).

4. maj 2009:
Cykeltur i besættelsestidens København
Vi fejrer 64-året for Danmarks befrielse ved at invitere på en cykeltur i besættelsestidens København. Undervejs vil vi bl.a. komme forbi Dagmarhus, Shellhuset, den franske skole, Mindestenen, Nørrebrogade, Frimurerlogen for at slutte af på Frihedsmuseet ved at høre den historiske afspilning af befrielsesbudskabet kl. 20.30.
Tid og sted: Kl. 18.30 på Rådhuspladsen.

19. marts 2009:
Foredrag v/ Mette Volquartzen: Mere tryghed for pengene - er der problemer, politiet ikke kan løse?
Kan der bruges færre penge og opnås et bedre resultat, hvis vi fokuserer på sociale tilbud frem for kriminalitetsbekæmpelse? Eller er flere betjente på gaden den eneste vej frem?
Foredraget afholdes ifm. at Mettes speciale "I tryghedens navn" udkommer som bog.
Tid og sted: Kl. 17.01 i lok. 15.1.32